Çevre Koruma Haftası (Haziran ayının 2. haftası)

Çevre Koruma Haftası (Haziran ayının 2. haftası)

Çevre nedir?

"Çevre, insanların ve diğer canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içinde bulundukları, fiziki, biyolojik, sosyal, ekonomik, kültürel ve doğal ortamdır. Canlı varlıkları etkileyen dış tesirlerin tümüne çevre adı verilir."

14.06.2021 484

Haftanın tarihi:

Doğal çevrenin korunması amacı ile 1972 yılında İsveç'in Stockholm kentinde Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı'nda çevre sorunları ele alındı. Böylece 5 Haziran günü Dünya Çevre Günü oldu. Ülkemizde de çevre sorunlarına dikkat çekmek amacıyla 1978 yılında Türkiye Çevre Sorunları Vakfı, daha sonra da Çevre Müsteşarlığı kuruldu. Başbakanlığa bağlı Çevre Müsteşarlığı 5-11 Haziran tarihleri arasını Çevre Koruma Haftası olarak kabul etti.

Amaç:

Yaşadığımız doğal çevrenin korunması amaç aslında. Gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakmak için öncelikle çevre bilinci önemli.

 Faaliyetler:

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı öncülüğünde gerçekleşiyor faaliyetler. Okullarda çevrenin korunması ile ilgili eğitimler yapılıyor. Kamuoyunda ve sosyal medyada çevre sorunları ile ilgili yayınlar yapılıyor. Çevre sorunlarına dikkat çekmeye çalışıyor dernekler, vakıflar, çevre örgütleri.

 Çevre sorunları:

Dünyanın yani yaşadığımız çevrenin kirlenmesi tüm ülkelerin ortak sorunudur. Soluduğumuz havanın zehirli gazlarla kirlenmesi, iklim değişikliği, küresel ısınma, içme sularımızın kirlenmesi, denizlerin okyanusların ortasında yükselen çöp adaları, toprakların zehirlenmesi ve doğal ormanların yok edilmesi çevre sorunları ile ilgili ana başlıklar.

 Temennimiz:

Dünya bize ait değil. Dünya ve yaşadığımız çevre bizlere emanet. Çevreyi şu anki halinden daha iyi bir şekilde teslim etmeliyiz yarınlara. Bu bilinç ile Çevre Koruma Haftası kutlu olsun diyoruz.