SEUP Projesi Sektörel Buluşmalar Toplantısı Antakya Yıldız Selahattin Mıstıkoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Koordinatörlüğünde Yapıldı

SEUP Projesi Sektörel Buluşmalar Toplantısı Antakya Yıldız Selahattin Mıstıkoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Koordinatörlüğünde Yapıldı

Hatay'da Milli Eğitim Bakanlığı'nca düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü'nce yürütülen ve Avrupa Birliği tarafından desteklenen "Mesleki ve Teknik Eğitim yoluyla sosyal ve ekonomik uyum projesi" (SEUP) kapsamında Antakya Yıldız Selahattin Mıstıkoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde tadilat ve donatımı yapılan atölyelerin açılışı gerçekleştirildi.

12.11.2021 984

Proje kapsamında Hatay'da 7 okulda olmak üzere 8 pilot ilde 55 mesleki ve teknik lisede yaklaşık 1150 atölye yenilendi. Program kapsamında Antakya Yıldız Selahattin Mıstıkoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı atölyelerinin açılışı yapıldı. Açılış programına Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Mesut ÇERKO, ATSO Başkanı Hikmet ÇİNÇİN, İlçe Milli Eğitim Müdürü Ahmet TECİMEN, İl ve İlçe Milli Eğitim Şube Müdürleri, Milli Eğitim Mesleki ve Teknik eğitim Genel Müdürlüğü SEUP Projesi İletişim Uzmanı Eda ZALOĞLU, ile Resmi ve Özel okul müdürleri, öğrenciler ve STK'ların temsilcileri katıldı.

Açılış kurdelesini kesilmesinin ardından proje kapsamında tadilat ve donatımı yapılan Çocuk Gelişime ve Eğitimi Alanı atölyelerin gezilmesi ve tanıtılmasıyla sürdü.

Antakya Yıldız Selahattin Mıstıkoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesinde bulunan Z Kütüphane #kütüphanesizokulkalmayacak projesi kapsamında " Kütüphaneler hayal gücünü besleyen enerjiyi depolarlar. Dünyaya pencereler açarlar ve keşfetmemize, başarmamıza ve yaşam kalitemizi artırmamıza katkıda bulunurlar." sloganıyla Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Mesut ÇERKO ve beraberinde ki heyet tarafından ziyaret edilerek öğrencilerle sohbet edildi.

Programın ikinci bölümü ise  Antakya SAVON otelde devam etti.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının ardından, programın açılış konuşmasını Okul Müdürü Safiye KÖSEOĞLU tarafından yapıldı. KÖSEOĞLU konuşmasında;" Türkiye'de 4 milyonu aşkın Suriyeli bulunmakta ve bunun yaklaşık 1 milyonu eğitim çağı içerisinde yer almaktadır. Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi ( SEUP )'un Türkiye'de misafir edilen geçici koruma altındaki Suriyeliler açısından çok önemli bir proje olup Projesi'nin genel amacı, Geçici koruma altındaki Suriyelilerin ve Türk ev sahibi toplulukların sosyal ve ekonomik uyumunu, istihdam edilebilirliklerini ve yeterliliklerini iyileştirerek mesleki eğitime teşvik etmektir.  Bu, proje Suriyelilerin yoğun olarak yaşadığı illerde genel durumun dengelenmesine katkıda bulunacak, yoksulluğun azalmasını ve sosyal hassasiyetin giderilmesini sağlayacaktır. Projenin özel amacı ise işgücü piyasasında yüksek talep alan işlerde Geçici Koruma Altındaki Suriyeli (GKAS) ve Türk öğrencilere (14-17 yaş) yönelik kapsayıcı kaliteli mesleki ve teknik eğitime erişimi arttırmaktır. Proje; bilişim, elektrik-elektronik, güzellik ve saç bakım hizmetleri, makine teknolojisi, metal teknolojisi, mobilya ve iç mekan tasarımı gibi  toplamda 22 meslek alanını kapsamaktadır. 50 milyon avro bütçeli projeyle bir yandan atölyeler ve ekipmanlar yenilenirken diğer yandan da geçici koruma altındaki Suriyeli ve ihtiyaç sahibi Türk öğrencilerin servis, öğlen yemeği, kıyafet, çanta ve kırtasiye gibi ihtiyaçları karşılanıyor. Okulumuz özelinde 291 Suriyeli, 116 Türk Vatandaşı olmak üzere 407 öğrencimiz tablet, servis, öğlen yemeği, kıyafet, çanta ve kırtasiye gibi sosyal ve ekonomik yönden desteklenmiştir."

 

Milli Eğitim Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü SEUP Projesi İletişim Uzmanı Eda Zaloğlu, gençlere kaliteli ve erişilebilir bir mesleki eğitim verilmesi için çaba sarf ettiklerini ifade etti.

Zaloğlu, "Gençlerimiz tam donanımlı, tam ekipmanlı ve son teknoloji ile donatılmış olan atölyelerde eğitimlerini alsınlar. Biz gençlere proje kapsamında yol, kıyafet, yemek gibi destekleri vererek onların sadece eğitimle ilgilenmelerini amaçlıyoruz. Sosyal ve ekonomik uyumunu arttırmak, Türkiye'nin sosyal ve ekonomik gelişmesine katkı sağlamak, Hatay'ımızı geliştirmek ve öğrencilerimizi mesleki eğitime teşvik etmek projemizin temel amaçlarından birisidir. Projenin özel sektöre çok ciddi bir katkısı var. Biz iş gücü piyasasında özellikle yüksek talep alan işlerde geçici koruma altındaki Suriyeli öğrencilerimize ve Türk öğrencilerimize kapsayıcı ve kaliteli bir mesleki eğitim sunarak bu öğrencilerimizin istihdam olanaklarını artırmayı planlıyoruz ve bakanlık olarak bunun için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu proje Avrupa Birliği'nin mülteciler fonu kapsamında finanse ediliyor.

Milli Eğitim Bakanlığı'nca düzenlenen Mesleki ve Teknik Eğitim Genel Müdürlüğü tarafından bu projemiz uygulanıyor" dedi.

Hatay İl Milli Eğitim Müdürü Mesut ÇERKO ise bilgi ve becerinin kazandırılması için uygulamalı eğitimin önemine vurgu yaptı.

ÇERKO, "Öğrencilerimizin yenilenmiş teknolojik ekipmanlar tarafından donatılan atölyelerde eğitim görmesiyle destekleyen mesleki ve teknik yoluyla sosyal ve ekonomik uyum projesi yani SEUP, bir yandan atölye ve ekipmanları yenilerken, diğer yandan da geçici koruma altındaki Suriyeli ve ihtiyaç sahibi Türk öğrencilerin servis, öğlen yemeği, kıyafet ve çanta gibi ihtiyaçlarını karşılamaktadır.

İlimizde hatırı sayılır sayıda Suriyeli misafir öğrencilerimiz bulunmakta. Bunlar öğrencilerimiz ile birlikte aynı sınıflarda, aynı sıra ve masalarda ve aynı öğretmenlerden eğitim almaya devam etmekteler. Atölyelerimizdeki bu yenilenmeler ve yatırımlar hem Suriyeli öğrencilerimizin ülkemize ve Türk eğitim sistemi entegrasyonuna, hem de öğrencilerimizin daha kaliteli eğitim almasına fırsat sağlamış olacak." diye konuşu.

Sonraki bölümde ise Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Alanı Zümre Başkanı Dilber ÇOCUK tarafından SEUP Projesi doğrultusunda okulumuzdaki atölyelerin alan tanıtımı yapıldı.

Bir sonraki bölümde ise İlimiz Mesleki ve Teknik Eğitimden sorumlu Şube Müdürü Mustafa TEKDEMİR moderatörlüğünde Mesleki Eğitim ve Özel Sektör İşbirliği Paneli, Eğitim Mesleki ve Teknik eğitim Genel Müdürlüğü SEUP Projesi İletişim Uzmanı Eda ZALOĞLU, Erol Bilecik Endüstri Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Ömer Levent SEKBAN ve Antakya Yıldız Selahattin Mıstıkoğlu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Müdürü Safiye KÖSEOĞLU'nun katılımları ile yapıldı.

12-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-202112-11-2021